Korona pandemisi başladığından beri, insanlık olarak her türlü acı dolu hissin içinden geçiyoruz: anksiyete, acı, korku, extrem stres, aklınıza ne gelirse ekleyebilirsiniz. Ve tüm bu hisleri eskisine göre daha fazla ve güçlü olarak hissediyoruz. Benimde gerçekten zorlandığım anlar oluyor.
Bu noktada bana en çok yardımı olan, tüm bu hislerin sadece kalbime ya da zihnime değil, fiziksel ve enerji bedenime de olduğunu hatırlamak oldu. Böyle olunca daha çok bedende olup, zihinde kalmamak mümkün olabiliyor.
Böyle bir zamanda bunu yapmaya çalışmak bile oldukça yorucu aslında. Pandemi ile ilgili bir çok bilinmeyen var. Kimse kendi viral enfeksiyon durumunu bilmiyor. Sorulara verilecek cevaplar olmadığı için bu noktada kendini sakinleştirmek pek mümkün değil. Akıl bunu biliyor.
Meditasyon çalışmalarında en çok kullanılan odak noktalarından olan nefes bu noktada şöyle devreye girer. Nefesin bedenin farklı bölgelerinde (karın, göğüs gibi) yarattığı fiziksel duyulara/ duyumlara dikkat edebilirsiniz. Burada benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta, bedeninizdeki hisleri fark etmeniz. Bunu hemen şimdi bile deneyebilirsiniz. Şu an kendini, bedenini bir tara. Nasıl hissediyorsun tam şu anda? Sıkılmış? Üzgün? Kaygılı? İyi? Sabırsız? Şimdi de bu hissi bedeninde nasıl hissediyorsun?
Örnek vericek olursam; kaygı dersek; bu genelde göğüs bölgesinde telaşlı bir enerji gibi hissedebilirsin. Üzüntü genelde kalp bölgesinde bir ağırlık gibidir. Kızgınlık kollarda, omuz ve boyunda bir gerginlik olarak fark edilir. (Şu an ben) Bunların hepsi birer örnek ve herkes birbirinden farklı ve tabi sizlerin hissettikleriniz benim burada anlattıklarımdan çok daha farklı olabilir. Bu normal.
Önemli olan şu an yaşadığımız gibi ektrem hal ve durumlarda, zihni pass geçmek bir alternatif olabilir. Bedende kalmak daha iyi gelebilir. Bedeninde fiziksel seviyede neler olduğunu fark etmek bir seçenek olabilir. Zihnini sakinleştirmek için, bedenini sakinleştirebilirsin. Bunun sana faydaları aşağıdaki gibi olacaktır:
1- Beden her zaman andadır. Geçmiş ya da gelecek yoktur. Böylece sıkıntının ya da anskiyeteninin hikayelerine odaklanamak yerine, kendini ana ve bedenine getirmiş olursun.
2- Sakinleşmenin en mümkün olduğu yerlerden biri bedenindir. Biraz daha uzun nefesler alarak, otonomik sinir sistemini sakinleştirmek ve düzenlemek mümkün olabilir. Bunun düşüncelerinize ve uğraştığınız konulara bir anlayış, kavrayış getirmese de, şu an için daha önemli olan mevcudiyet, akıl sağlığı ve denge sağlayacaktır.
3- Bedeninizdeki duygu durumlarının nasıl oluştuğunu ve ortya çıktığını anladıkça, öncelikle bedeniniz ile ilişki kurarak, nasıl bir duygu Third, as you durumu içinde olduğunuz anlayabilirsiniz. Böylelikle bedeniniz duygu durumunuz için barometre görevi görür. Özellikle çok bunaldığınız anlarda bu çok iyi gelecektir.
4- Son olarak da, bedenin odak nokta olması, zorlu duyguları ele alma biçiminizi değiştirecektir.
Örneğin, hüznü öncelikli olarak somutlaşmış bir fenomen ve ikincil olarak zihinsel bir fenomen olarak görürsem, bir daha karşılaştığımda, eski bir arkadaşımla karşılaşmış gibi onunla ilişki kurabilirim. Tam bir arkadaş olmasa da:) En azından üzerine çok düşünmek ya da kafa yormak gerekemez.
OK, işte burada diyebilirim. Bu duyguyu biliyor ve tanıyorum. Çözmem gerken bir durum yok, hatta neden böyle hissettiğimi bile bilmeme gerek yok, bu hüzün belki kaybettiğim bir sevdiğim için, belki eskiden yaşadığımız hayatlar için, belki tüm dünyanın içinden geçtiği bu hal için hissediyorum. Belki tüm bunların hepsi için hissediyor olabilirim. Ancak nedenin bulmak için araştırmama gerek yok. Bedenimde hüzün var ve bu OK.
Bu örnekte kendimden aslında, son günlerde en yoğun hissettiğim duygu bu çünkü. Hüzün…
Ya da başka bir örnek düşünürsek, anksiyete. Geçen ay en yoğun hissettiğim duygulardan biri de buydu, bu duygu ile de tanıştım ve artık onu biliyorum. Gece hiç alışık olmadığım bir şekilde kabuslar ile uykudan uyandığım anlar oldu. Eskiden bunun nedenini, altında yatan düşünceyi bulmaya çalışırdım ama bugünlerde çok da takılmıyorum.
Onun yerine 1-2 derin ve yavaş nefes alıp, zihin-bedeni sakinleştiriyorum. Ya da duygunun enerjisi çok gelirse beden farkındalıklı hareket etmeye çalışıyorum. -Yoga, bedende merkezlenmeyi sağlayan Savaşçı Pozu gibi –
Tüm bu bahsettiğim pratiklerde amaç; bedene odaklanarak zihni sakinleştirmek ve gerçekte olanda somutlaşmış bir deneyim.
Günlük pratiklerinize de bu şekilde yaklaşın; eğer düşünceleriniz benimkiler gibiyse, genelde gereksiz ve bir işe yaramazlar 🙂 Dikkatinizi bedene getirin. Beden herşeyin gerçekleştiği noktadır.
Hem acı, hem rahatlığın yattığı yer bedendir. İyileşmenin gerçekleşeceği yerde bedendir.
Sevgilerimle,
Pınar