Değişen Bakış Açısı
Meditasyon problemlerinizi çözme sözü vermez ve sonsuz mutluluğun garantisi de değildir. Hayat, tüm zorlukları ve belirsizliğiyle gerçekleşir. Meditasyonun katkısı; çevrenizde meydana gelen durumlarla ilişki kurma, tepki verme ve görme şeklinizi değiştirmektir. Dışardaki tüm kaosun ortasında bir dinginlik sunar. Tutarlı bir uygulama ile – ve belli bir miktar açık fikirlilik ve araştırma istekliliği ile – sağladığı değişim kademeli, incelikli, elle tutulamaz ama derindir. Hem kendiniz, hem de başkaları hakkında hissetme şeklinizi değiştiren artan bir farkındalık ve anlayış duygusunu içerir.
Uygulama Kolaylıkları
Doğru Zaman, Doğru Yer;
İlk adım, mümkünse haftada birkaç kez düzenli bir uygulama yapmaktır. Başlangıç için bazı noktaları mutlaka belirle: Ne kadar zaman ayıracağın ve nereden yapacağın gibi ;
Önerilerim; 10-15 dakika zaman ayırmak ve nispeten rahatsız edilmeyeceğin (biraz arka plan gürültüsü sorun değildir) bir yer olması. Bir alışkanlığı oturtmak ya da oluşturmak disiplin ve azim gerektirir, bu yüzden bir rutini onurlandırmak – yani aynı zamanda, aynı yerde – meditasyon pratiğinizi geliştirmenize yardımcı olur. Pek çok insan meditasyonu, dişlerini fırçalamak gibi zaten yaptıkları rutin bir alışkanlıkla eşler. Meditasyon yapmak için en uygun önerilen zaman sabah ilk iştir, ancak sabah, öğleden sonra veya akşam gibi programınıza uygun bir zaman bulmak bence daha önemlidir. Çünkü sabah yapılması önerilse de, eğer sizin için yoğun bir zaman dilimiyse sabah, siz kendinizi rahat hissedeğiniz bir zaman aralığını seçebilirsiniz.
Ne Giymeli ?
İstediğini giyebilirsin. En önemlisi rahat olmak ve hissetmektir. Bir kravat, kemer veya atkı takıyorsanız, gevşetmek ve ayrıca rahatsız edici, dar ayakkabı veya topuklu ayakkabılarınızı çıkarabilirsiniz.
Nasıl Oturmalı?
Evde veya dışarıda meditasyon yapabilirsiniz. Bir minderde, bankta, sandalyede veya sizin için uygun başka herhangi bir yerde oturabilirsiniz. Bir ağacın yanında bağdaş kurup oturmak, lotus pozisyonda oturmak gibi lanse edilen görüntüleri unutun 🙂 Bunların hiçbiri gerekli değildir ve öyle oturmadığınız da daha az yararlı olmaz.
Yeni başlayanlar için; dik bir sandalye kullanmayı öneriyorum. Sandalyenin önüne doğru oturmak doğru duruşa yardımcı olacaktır: Sırt düz, boyun gevşemiş, çene hafifçe içeri girmiş. Ellerinizi gevşek bir şekilde dizlerinize veya kucağınıza yerleştirebilirsiniz.
Ne Kadar Sürmeli?
Ne kadar süre meditasyon yapacağınız, tercihlerinize, yaşam koşullarınıza ve mevcut zamanınıza bağlıdır. Sürdürülebilirlik, süreden daha önemlidir. İlk başladığınızda, 5-10 dakikalık bir süre ile başlamanız önerilir. Yeni başladığında 10 dakika sessizce oturmak çok kolay değildir, bu yüzden 3 veya 5 dakikalık rehberli meditasyonlardan başlamakta da bir sakınca yoktur. Bu yüzden ilk başlarda rehberli meditasyonları deneyebilir ve sonrasında süreçte ilerledikçe kendi kendinize yapabilirsiniz.
Motivasyonunuz Konusunda Net Olun!
Herkesin, meditasyon yapma nedeni öznel ve farklıdır. Neden meditasyon yapmak istediğini bilmek, net bir motivasyonla başlamak yararlıdır. Neden yaptığınıza dair net bir amacınız yoksa, büyük ihtimalle uygulamaya devam etmekte zorlanırsınız. Pratiklerinizde ne elde etmek istediğiniz konusunda net olmanız- daha mutlu hissetmek, daha sakin hissetmek, daha fazla odaklanmak ya da daha az stres olmak gibi – kendinize verdiğiniz bu sözü tutmanın yanı sıra doğru zihin tutumunu yaratmanıza da destek olur.
Gün begün İlerleyin
Meditasyon ömür boyu süren bir yolculuktur, hızlı ilerleme kaydedeceğin bir depar koşusu değildir. Günlük pratik, adanmışlık, sabır ve uygulama gerektiren bir beceridir. Faydalarının zaman içinde kademeli olarak hissedildiğini hep hatırlayın.
“İyi” veya “kötü” meditasyon yoktur ve “başarılı” veya “başarısız” da yoktur; yalnızca farkındalık ve farkında olmama veya dikkat dağıtma ve dikkat dağıtmama vardır. Zamanla, zihin daha az dikkati dağılmayı öğrenir ve farkındalığımız daha stabilize olur.
Meditasyon Pratiği Sonrası Farkındalıkla Kalmak
Şimdiki anla ilgili farkındalık için meditasyon yaparız. Bu becerinin amacı, bizi gün boyunca daha farkında ve odakta tutmaktır. Meditasyonun sonunda, o andaki zihnin kalitesini fark etmek ve onu günün geri kalanına taşıma niyetinde olmak önemlidir. Meditasyon sonrasında, ne yapacağınız konusunda- dişlerinizi fırçalamak, duş almak veya kahvaltı yapmak gibi- net bir fikir oluşturun. Meditasyon sürecinde oluşturduğunuz sakin ve kaliteli ferahlığı kaybetmemek için, bu farkındalığı yaptığınız bir sonraki aktiviteye de taşıyacağınızdan emin olun.
Sevgilerimle,
Pınar